Visszaszámláló az első Széder estig Budapesten

2010. március 17., szerda

9.

Alacsony szénhidráttartalmú csirkehúsleves

- alacsony zsírtartalmú (ha csak csontokat használunk, akkor zsírmentes)
- 12 főre elegendő adag

Hozzávalók

1 csirke feldarabolva, bőrétől megtisztítva és/vagy csirkecsontok
2 nagy pulyanyak
2 répa meghámozva, félbevágva
1 hagyma meghámozva
2 póréhagyma
3 kisebb egész cukkini
2 szál zeller
20 dkg sütőtök meghámozva és felkockázva
só és bors ízlés szerint
1-2 evőkanál csirke-levespor (opcionális)
3 gerezd fokhagyma meghámozva
friss kapor és petrezselyem
karalábé, fehérrépa, zellergyökér, piros és zöld színű paprika

Elkészítése

Forraljuk fel a csirkét a zöldségekkel és öntsük le róla a vizet. (A legtöbb szénhidrát a vízzel együtt távozik.) (Aki nem tud meglenni krumpli stb. nélkül, az egy külön lábosban forralja 10 percig ezeket a hozzávalókat, öntse le róla a vizet és a félig főtt zöldségeket adja a leveshez.) A cukkini kivételével tegyünk mindent a lábosba, öntsünk rá annyi hidegvizet, hogy bőven ellepje és forraljuk fel. Vegyük le a lángot. Adjuk hozzá a cukkinit és főzzük lefedve közepesen alacsony lángon kb. 2 órát.

Tehetjük a zöldségeket egy muszlinkendőbe csavarva is a levesbe, akkor egyszerűbb hiszedni őket tálaláshoz.


Ál-knédli (Maceszgombóc)

Alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú
8-10 főre elegendő adag
Ha még tovább szeretnénk csökkenteni a szénhidrát mennyiségét, akkor elhagyhatjuk a krumplit, de ezesetben kicsit nehéz lesz a gombócunk.

Hozzávalók

3 dkg darált csirke, pulyka vagy sovány marhahús
1 tojás és egy tojásfehérje
2-3 evőkanál hagymakeverék (2 evőkanál olaj, 0,5 kg aprított póréhagyma, 25 dkg apróra vágott vöröshagyma és 3 közepes fej átnyomott fokhagyma keveréke)
10 dkg főtt krumpli meghámozva és pürésítve (opcionális)
0,5 teáskanál sütőpor
4-6 bögre (1-1,5liter) forró víz vagy csirke alaplé

Elkészítése

A hozzávalókat egy robotgépben a késes betéttel daráljuk össze közepes sebességen, míg ragadós nem lesz. Vizes kézzel formáljunk apró gombócokat és dobjuk forró vízbe vagy levesbe. Főzzük 20 percig.

Turmixolt leves*

6 főre elegendő adag

-levespor helyett kísérletezhetünk különféle fűszerekkel is, hogy igazán ízlésünknek megfelelő levest kapjunk

Hozzávalók

3 bögre (75 dkg) karfiol és/vagy brokkoli
25 dkg sütőtök meghámozva, felkockázva (opcionális)
4 nagy cukkini meghámozva
1 közepes hagyma meghámozva
2 gerezd fokhagyma átnyomva
1 kis répa meghámozva
1-2 evőkanál levespor (legjobb ‘parve’ - se nem tejes, se nem húsos – levesport használni, akkor tejes és húsos főételek előtt egyaránt fogyasztható) (opcionális)*
só és bors ízlés szerint
annyi víz, ami ellepi + egy fél liter

Elkészítése

A zöldségeket tegyük egy közepes méretű lábosba. Adjunk hozzá annyi vizet, amennyi ellepi és forraljuk fel. Vegyük le a lángot és főzzük legalább 30 percig, vagy amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Adjuk hozzá a fűszereket és keverjük, míg fel nem oldódnak. Kézi mixerrel turmixoljuk össze a lábosban, vagy hagyjuk kihűlni a levest és egy turmixgépben turmixoljuk össze.

Variáció

Nyugodtan kísérletezzünk a leves hozzávalóival. Változtathatunk a zöldségek mennyiségén, vagy használhatunk más,alacsony szénhidráttartalmú zöldségeket, mint a karalábé, fehérrépa vagy káposzta. A főzéshez használt víz mennyisége természetesen befolyásolja a leves sűrűségét. Akik figyelnek a szénhidrát mennyiségére az étkezéseik során, azok növelhetik vagy csökkenthetik ennek megfelelően a tök, a répa és a hagyma mennyiségét ennek megfelelően.

Levesportól függően parve vagy húsos az étel.

Fűszeres Jemeni leves

Alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú
8-10 főre elegendő adag
Még alacsonyabb szénhidráttartalom eléréséhez főzzük elő a répát és a krumplit, vagy hagyjuk ki teljesen.

Hozzávalók

1 db csirke bőr nélkül, nyolcadokra vágva
1 hagyma meghámozva
2 kis répa meghámozva
1 krumpli meghámozva
2 karalábé meghámozva
4 cukkini meghámozva
4 szál zeller
37,5 dkg (1,5 bögre) sütőtök meghámozva, felkockázva
2 babérlevél
0,25-0,5 csomag koriander
125 ml (0,5 bögre) cukormentes paradicsomlé (opcionális)
1-2 teáskanál Hawayij (Jemeni fűszerkeverék)
só ízlés szerint

Elkészítése

Forraljuk fel a csirkét egy fazékban és szedjük le a zsírját. Ha leöntöttük róla a vizet, akkor töltsük újra a lábost a feléig és ismét forraljuk fel. Adjuk hozzá a nagy darabokra vágott zöldségeket, a babérlevelet, a koriandert és a paradicsomlét. (A paradicsomlé sötétebb árnyalatot kölcsönöz a levesnek). Fűszerezzük meg a hawayij-jal és a sóval. (A megfelelő mennyiségű hawwayij aranyszínűvé változtatja a levest, de nem túl sötétté.) Főzzük úgy egy órát, amíg a csirke meg nem puhul. Sózzuk utána, ha szükséges. Tálalás előtt a koriandert és a babérlevelet vegyük ki a levesből.

Megjegyzés

A hawayij egy jellegzetes jemeni fűszer. Kurkuma, fekete bors, kömény és kardamon keveréke. Ha nem kapunk, akkor egyenlő mennyiségű kurkumát és köményt keverjünk el egynegyed mennyiségű fekete borssal és egy csipet őrölt kardamonnal.

Megjegyzés 2.

Ezt a receptet találtam interneten böngészve a hawayij előállítására:

Keverjük össze a következőket: 2 evőkanál egész feketeborsból őrölt friss bors, 1 evőkanál köménymag, 1 teáskanál kardamon, 1 teáskanál sáfrány és 2 teáskanál kurkuma. Légementesen záródó edényben tároljuk.

Nincsenek megjegyzések: