Visszaszámláló az első Széder estig Budapesten

2010. március 17., szerda

19.

Burgonya kosárkák

Előkészítés: 15 perc
Főzési idő: 1 óra 15 perc
Adag: 4-6 főre elegendő

Hozzávalók

6 db nagy krumpli
1 nagy hagyma negyedekre vágva
3/4 bögre olívaolaj
3 felvert tojás
1 teáskanál só
0,5 teáskanál egész feketebors

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Készítsünk elő egy 6-lukú muffinformát. A lukakat alaposan olajozzuk meg és amíg a sütő előmelegszik, tegyük bele az előkészített formát. Egy kis tálkában verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a sót és a borsot és keverjük el alaposan. A krumplikat hámozzuk meg és felhasználásig tároljuk hideg vízben, nehogy megbarnuljanak. A megmarad olajat egy kis serpenyőben hevítsük fel közepesen alacsony lángon. A negyedekre vágott hagymát és a krumplit dolgozzuk fel egy robotgépben. Azt a tárcsát használjuk, ami cipőfűzőszerű szálakra vágja a zöldségeket és a hagymát és a krumplit a kiálló kis “kéményszerűségen” keresztül adagoljuk a gépbe. Miután végeztünk, a darálékot tegyük egy nagy tálba és keverjük össze alaposan a tojásoss keverékkel és a felmelegített olajjal. A nagyobb hagyma és krumplidarabkákat, amiket nem tudott jól feldolgozni a robotgép, vegyük ki a masszából. Vegyük ki a sütőből a format és egyenletesen osszuk el a masszát a lukakban. Süssük nagyjából 1 órát és 15 percet, amí a teteje aranybarna és ropogós nem lesz. Egy késsel lazítsuk meg a kosárkák oldalát, vegyük ki a formából és tálaljuk.

Variáció

Pitét is készíthetünk ugyanígy, csak akkor egy kerek tortaformában süssük a masszát.

Bor ajánlat: Sauvignon Blanc

Nincsenek megjegyzések: