Visszaszámláló az első Széder estig Budapesten

2010. március 16., kedd

5.

Gefilte Fish pontyból

Hozzávalók

1 kg darált ponty
2 répa vagy 1 közepes méretű nyers cékla meghámozva és lereszelve
1 reszelt hagyma
2 felvert tojás
2 evőkanál torma
1 főtt tojás pürésítve
1 teáskanál só
hal szósz

Elkészítése

Egy turmixgépben keverjük össze a hagymát, a tojást és a zöldségeket. Keverjük össze a darált hallal és a fűszerekkel. Alaposan dolgozzuk össze és tegyük félre.

Készítsük el a halszószt. (víz, hagyma, répa, zeller és ízlés szerinti fűszerezés) és forraljuk fel. A halmasszából formáljunk vizes kézzel gombócokat és egyesével dobjuk a szószba. Amikor ismét forrni kezd, vegyük le a lángot, takarjuk le és főzzük 2-2,5 órát a gombócok méretétől függően. Vegyük ki a gombócokat a szószból és díszítésként mindegyikre tegyünk egy-egy szelet répát. Ha aszpikot is szeretnénk rá, akkor locsoljuk meg a szósszal. Hűtsük le és hidegen tálaljuk.

12-18 adag lesz belőle.

Gefilte Fish

Hozzávalók

Halkeverék:

1.5 kg fehér húsú hal
1.5 kg csuka
1 kg ponty
0.5 kg buffalo hal vagy 1.3 kg ponty
6 tojás
2 közepes hagyma
3 nagy répa
5 evőkanál só
¼ bögre (62,5 ml) cukros víz

Szósz:

2 répa felvágva
1 nagy hagyma
4-5 evőkanál só
4/5 evőkanál cukros víz

Elkészítése

Filézzük ki a halat és alaposan mossuk meg. Mossuk meg és tegyük félre a csontokat, a bőrt és a halfejeket. Daráljuk le a halat, ha túl ragadós, adjunk hozzá vizet.

Őröljünk meg két hagymát és 3 répát. Adjuk a tojást, a hagymát, a répát, az 5 evőkanál sót és az ¼ bögre (62,5 ml) vizet a darált halhoz. Alaposan dolgozzuk össze. Minél tovább keverjük, annál levegősebb lesz.

Hámozzuk meg a répákat és szeleteljük fel. A halcsontokkal, bőrrel és fejekkel együtt tegyük lábosba és adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Adjunk hozzá 4-5 evőkanál sót és 4-5 evőkanál cukros vizet. Forraljuk fel. Vizes kézzel formázzunk gombócokat a halból és dobjuk a forró vízbe. (Nagy lábost használjunk, mert a gombócok megnőnek főzés közben.) Főzzük a halat a forró vízben 2 óráig. Az elpárolgott vizet pótoljuk a főzés során. Persze ha leves-állagúnál sűrűbb gefilte fisht szeretnénk, akkor kevesebb vizet pótoljunk.

35-40 adag lesz belőle.

Fehér hal

Hozzávalók

4 szelet fehér húsú hal
1 szál zeller (opcionális)
1 kisebb fej hagyma felkarikázva
4 répa felkockázva vagy felkarikázva
4 nagy krumpli felszeletelve
1/3 bögre (8,5 dkg) cukor
1 evőkanál só
víz

Elkészítése

Hámozzuk meg és vágjuk fel a zöldségeket. Tegyük egy öntöttvas lábosba és adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Fűszerezzük meg és forraljuk fel.

Tegyük a halat a tetejére és adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Közepes lángon főzzük még fél órát. Közben kóstoljuk meg és fűszerezzük, ha szükséges. Főzzük még 15 percet.

4 főre elegendő adag.

Édes-savanyú hal

Hozzávalók

1,5 kg csuka, ponty vagy fehér húsú hal
½ bögre (12,5 dkg) cukor vagy cukros víz
1 citrom leve (3 evőkanál)
1 hagyma kockára vágva
2 evőkanál bor
Citromszeletek (opcionális)

Elkészítése

Tisztítsuk meg a halat, tegyük forró vízbe és főzzük, amíg meg nem puhul (10-15 perc). Tegyük a halat egy mély tálba. Egy bögre (250 ml) főzőlét tartsunk meg és a többi hozzávalót főzzük benne 10-15 percig. Öntsük a halra és hűtsük le. Hidegen tálaljuk citromkarikákkal díszítve.

8 főre elegendő adag.

Hal szósz

Halfejek és csontok megmosva
1 krumpli meghámozva és felszeletelve (opcionális)
2 hagyma felszeletelve
1-3 teáskanál só
3 répa egészben vagy felszeletelve
1-3 teáskanál cukor (opcionális)

Elkészítése

Tegyük a hozzávalókat egy nagy lábosba és töltsük meg vízzel a lábost harmadáig-feléig. Annyi víznek kell benne lennie, hogy ellepje a majd később hozzáadandó halat. Forraljuk fel.

Nincsenek megjegyzések: