Tormakrém
Hozzávalók
1 nagyobb tormagyökér
½ bögre (125 ml) folyékony cukor (vízben vagy más folyadékban oldott cukor)
2 közepes cékla
1 bögre (250 ml) víz
2 evőkanál durva szemű só
2 citrom leve (kb. 6 evőkanál)
Elkészítése
Hámozzuk és mossuk meg a tormát és a céklát. Reszeljük egy nagy tálba. Adjuk hozzá a sót, a cukrot, a vizet és a citromlét. Ha színesebb krémet szeretnék, tegyünk hozzá több céklát, ha pedig hígabbat, akkor több vizet. A fűszerezést igazítsuk szájunk íze szerint. Kb. fél liternyi tormakrém lesz ezekből a hozzávalókból.
Borsht
Hozzávalók
2kg cékla
2 krumpli
5 közepes hagyma
2 evőkanál só
¼ bögre (62,5 ml) frissen facsart citromlé
4 tojás
Elkészítési mód
Hámozzuk meg és reszeljük durvára a céklát. Tegyük lábosba és adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Adjuk hozzá a meghámozott és felkockázott krumplit és hagymát. Forraljuk fel, majd vegyük le a lángot és főzzük puhára (Kb. 1 óra). Adjuk hozzá a citromlét.
Egy külön lábosban verjük fel a tojásokat és folyamatos keverés mellett öntsük rá a borshtot.
10 főre elegendő adag, hidegen és melegen is finom.
Borsht II.
Hozzávalók
1,5 kg kis cékla
2 evőkanál cukor
2l víz
2 citrom leve
2 teáskanál só
Elkészítése
Hámozzuk meg a céklát és vágjuk szeletekre. Tegyük egy lábosba és adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Sózzuk meg és főzzük addig, amíg meg nem puhul (kb. 2 óra). Miután elkészült, keverjük bele a cukrot és a citromlét. Uborkával díszítve is lehet tálalni. Alternatív megoldásként ki lehet venni a céklát a léből és más zöldségekkel együtt lehet tálalni, a levet pedig mellé “ivóléként”. 6-8 főre elegendő adag.
Húsos Brosht
Hozzávalók
1 csomó hámozott cékla
2l víz
2 evőkanál cukor
1 kg hús
4 hagyma
Velőscsontok
2 citrom leve (kb. 6 evőkanál)
Ízlés szerint só
Elkészítése
Mossuk és hámozzuk meg a céklát, majd reszeljük le vagy kockázzuk fel. Tegyük egy nagy lábosba és főzzük vízben lassú tűzön a csontokkal, a hússal és a hagymával kb. 45 percig. Adjuk hozzá a cukrot, a citromlét és sózzuk ízlés szerint. Főzzük további fél órát. Melegen tálaljuk.
6 személyre elegendő adag.
A húst ki is vehetjük a végén és külön tálalhatjuk a leves mellé, vagy felhasználhatjuk egy másik étkezéshez.
Variációként teljesen ki is hagyhatjuk belőle a húst és a csontokat, s tálalhatjuk hidegen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése