Visszaszámláló az első Széder estig Budapesten

2010. március 17., szerda

12.

Antipasztó

Alacsony szénhidráttartalmú, zsírmentes

10 személyre elegendő adag

Szinte bármilyen zöldséget használhatunk ehhez az ételhez, a következő zöldségek csak javaslatok hozzá.

Saláta

1 nagy hagyma meghámozva, negyedekre vágva és elkeverve ¼ teáskanál curry porral
2 kis paradicsom
1 kisebb padlizsán megmosva, végeit levágva
1 kis édeskrumpli
2 közepes cukkini
gomba

Öntet

Olaj-spray
1 evőkanál olívaolaj
3 gerezd zúzott fokhagyma
só és bors ízlés szerint

Díszítés

friss és szárított bazsalikom és/vagy rozmaring


Elkészítése

Egy tepsi alját fújjuk be az olaj-spray-vel és fektessünk rá sütőpapírt. A felvágott zöldségeket helyezzük a tepsibe és fújjuk le ezeket is a spray-vel. Keverjük össze egy habverővel az öntet hozzávalóit és öntsük a zöldségekre. Szórjuk meg a zöldfűszerekkel, és süssük lefedve 200 fokon úgy 15-25 percig, míg aranyszínű nem lesz a teteje. Eztán süssük tovább lefedetlenül, amíg ropogóssá nem válik. Légmentesen záródó konténerben tároljuk.

Párolt zöldség

Alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú
6 adag

Hozzávalók

1 fej édeskömény
olaj-spray
2 evőkanál olívaolaj
1 sárga, 1 piros és 1 zöld paprika kimagozva, vékony csíkokra vágva
4 szál zeller felszeletelve
1 közepes répa meghámozva és vékony csíkokra vágva
2 evőkanál citromlé
só és bors ízlés szerint
62,5-125 ml víz
1 teáskanál cukornak megfelelő édesítőszer (opcionális)

Elkészítése

Vágjuk le az édeskömény alját és a virágos leveleit és a külső rétegét hámozzuk le. A megmaradt részét szedjük ketté és alaposan mossuk meg. Szárítsuk fel a rajta maradt vizet egy papírtörlővel és szeleteljük vékony félkörökre. Fújjunk be egy nagyobb lábost olaj-sprayvel és adjuk hozzá az olívaolajat. Közepes lángon hevítsük forróra. Adjuk hozzá az édesköményt és a többi előkészített zöldséget és keverjük addig, míg minden részét befedi az olaj. Vegyük a lángot alacsonyabbra és adjuk hozzá a citromlét, a sót, a borsot, a cukorpótlót és 6,25 dl vizet. Folyamatosan kevergetve főzzük 10-20 percig, ha kell még több vizet hozzáadva, hogy ne égjen le a zöldség. Kóstoljuk meg és fűszerezzük, ha szükséges. Fedjük le és főzzük még 10 percet, míg a zöldségek teljesen meg nem puhulnak. Díszítsük citromkarikákkal, egész borssal és/vagy friss kakukkfűvel.

Sütőben gőzölt endívia citrommal és petrezselyemmel

Alacsony szénhidráttartalmú, zsírmentes
4 adag
melegen és szobahőmérsékleten is fogyasztható

Hozzávalók

4 közepes endívia megmosva, felvagdosva
125 ml húsleves
1 evőkanál frissen facsart citromlé
2 teáskanál friss petrezselyem apróra vágva
só és bors ízlés szerint
olaj-spray

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy tűzálló tálban (jénaiban) rendezzük el az endíviát és öntsük rá a levest és a citromlét. Fújjuk le az olaj-sprayvel. Fedjük le és süssük úgy 30 percig, míg meg nem puhul. Ekkor vegyük ki a sütőből és várjuk meg, míg kihűl. Vágjuk az endíviát negyedekre és rendezük el újra a jénaiban. Szórjuk rá a maradék hozzávalókat és grillezzük, míg el nem kezdenek megbarnulni. Eztán tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: