Visszaszámláló az első Széder estig Budapesten

2010. március 16., kedd

6.

Gyümölcsös csirke

Hozzávalók

2 db nyers csike akkora darabokra vágva, amekkora darabokban fel akarjuk szolgálni
2 közepes hagyma
2 citrom leve (6 evőkanál)
1 narancs leve
1 grapefruit (opcionális)
3-4 evőkanál víz
1 teáskanál só

Elkészítése

A csirkét helyezzük egy tűzálló tálba. A felkockázott hagymát szórjuk rá. Csavarjuk egy tálba a gyümölcsök levét és keverjük össze. Adjuk hozzá a vizet és a sót és öntsük az egészet a csirkére. Süssük 175 fokra előmelegített sütőben 2 órát. Ha főzőlapon szeretnénk elkészíteni, akkor forraljuk fel, vegyük le a lángot és főzzük 1,5 órát.

8 főre elegendő adag

A szósz bármilyen húshos, sülthöz, húsgolyóhoz is illik.

Hamburger

1 kg apróra vágott / darált hússzelet
2 közepes reszelt krumpli
½ kis hagyma kockára vágva
1 tojás
2 teáskanál só
Zsiradék a sütéshez

Az első 5 hozzávalót keverjük el egy tálban. Formáljunk húspogácsákat belőle és forró olajban süssük ki.

1 tucat húspogácsa lesz belőle

Pácolt csirke

Hozzávalók

2 db csirke negyedekre vágva
½ bögre (62,5 ml) bor
2 narancs leve
2 citrom leve
2 evőkanál olíva olaj
2-3 nagy hagyma felszeletelve
10 krumpli félbe vágva

Elkészítése

Tisztítsuk meg a csirkét és tegyük egy nagy tálba fejjel lefelé. Keverjük össze a bort a gyümölcslével és öntsük a csikére. Tegyük éjszakára a hűtőbe pácolódni.

Másnap vegyük ki a tálból a csirkét és a páclét öntsük egy tégelybe s tegyük félre. Fedjük be olíva olajjal egy tűzálló edény alját. Rétegezzük egymásra a hagymát és a krumplit, a tetejére pedig tegyük rá a csirkét. A páclé felét öntsük rá és főzzük lassú tűzön és pótoljuk az elfőtt vizet, hogy ne legyen ragadós.

A megmaradt páclét keverjük össze ½ bögre (6,25 dl) vízzel és öntsük a csirkére a főzés vége előtt 10 perccel. Ha sütőben akarjuk sütni, akkor 175 fokos sütőben kell másfél órát sütni az előbb leírt utasításokat követve.

6-8 főre elegendő adag.

Húsos Pite

Hozzávalók

6-7 kemény tojás
6 főtt krumpli pürésítve
2 felvert tojás
½ teáskanál só
3 evőkanál olívaolaj vagy zsír
1 kg hússzelet
1nagy hagyma
egy csipet só

Elkészítése

Egy külön lábosban készítsük el a kemény tojást. Tegyük félre. Főzzük ki a krumplit, adjuk hozzá a tojást és a sót majd pürésítsük. Egy seprenyőben pirítsuk meg a hagymát és a húst.

Tűzálló tál alját zsírozzuk ki az olívaolajjal vagy a zsírral, rétegezzük egymásra a húst, a felkarikázott főtt tojást és tegyük a tetejére a krumplipürét. Alacsony lángon főzzük 1 órát. Sütőben is süthetjük 175 fokon. Ekkor az aljára is tegyünk egy réteg krumplipürét.

6 főre elegendő adag.

Nincsenek megjegyzések: