Visszaszámláló az első Széder estig Budapesten

2010. március 16., kedd

2.

Pehelykönnyű tojás-levesbetét

Hozzávalók

4 tojás szétválasztva
egy csipet keményítő (opcionális)
egy csipet só

Elkészítése

A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Egy másik tálban kicsit verjük fel a tojássárgákat a sóval. Keverjük bele a sárgáját a fehérjébe. Ha használunk keményítőt, azt adjuk hozzá utoljára. Teáskanalanként dobjuk a forró levesbe és főzzük 15 percig. 7,5 liter leveshez elegendő adag.

Maceszgombóc

Anyukám maceszgombóc-receptje itt olvasható. Mások viszont máshogy készítik. Lássunk néhány variációt.

1.

Hozzávalók

0,5 kg maceszliszt vagy őrölt macesz
3-4 jól felvert tojás
egy csipet só
¾ bögre (200 ml) leves
¼ bögre (62,5 ml) víz

Elkészítése

Keverjük össze a maceszlisztet a tojással és a sóval. Formáljunk gombócokat és főzzük sós vízben 20-30 percig. Emeljük ki a vízből és csöpögtessük le. Tegyük a levesbe, amíg tálalásra kész nem lesz.

2.

Hozzávalók

2 db lágyan felvert tojás
2 evőkanál olaj vagy tyúkzsír
2 evőkanál leves vagy víz
½ bögre (12,5 dkg) maceszliszt
1 teáskanál só

Elkészítése

Verjük fel enyhén a tojásokat egy villával. Adjuk hozzá a maceszliszt kivételével az összes hozzávalót és keverjük össze. Adjunk hozzá annyi maceszlisztet, hogy besűrűsödjön. Keverjük meg. Tegyük lefedett tálban a hűtőbe 20 percre. Vizes kézzel formáljunk gombócokat. Tegyük gyöngyöző tyúkhúslevesbe vagy 1 liter forró sós vízbe. Főzzük 30 percig.

¼ bögre maceszlisztenként 4 gombóc lesz belőle.

3.

A recept eredetije a 2-es számú maceszgombóc variáció linkjén olvasható, a 2006. március 30-án kelt hozzászólásban a recept alatt, "Fat/Salt Free Lighter Matzah Balls" címmel.

Hozzávalók

3 tojás szétválasztva
¾ bögre (18,75 dkg) maceszliszt

Elkészítése

A tojásfehérjékből verjünk kemény habot. Folytassuk a keverést és adjuk hozzá egyesével a tojások sárgáját. Keverjük bele a maceszlisztet. Készítsünk diónyi nagyságú golyókat és dobjuk forró vízbe. Fedjük le és főzzük 25 percig. Szűrőkanállal szedjük ki és adjuk a leveshez.

4.

Fűszeres Eszter így készíti.

Pészachi tészta

Hozzávalók

3 tojás
¼ bögre (62,5 ml) víz
Egy csipet durva szemű só
2 evőkánál csirkezsír a sütéshez

Elkészítése

Verjük a tojásokat habosra. Adjuk hozzá a vizet és a sót és verjük még 1-2 percig. Hevítsük fel a zsírt egy serpenyőben közepes lángon. Öntsük rá a teljes keveréket és süssük aranybarnára mind a két oldalát, mintha palacsintát sütnénk. Borítsuk vágódeszkára és vágjuk csíkokra. Adjuk forró leveshez.

6 főre elegendő adag.

Nincsenek megjegyzések: