Visszaszámláló az első Széder estig Budapesten

2010. március 16., kedd

7.

Vinaigrette

Hozzávalók

1 csomó cékla
0,5 kg répa
6-8 krumpli
1 hagyma
1 nagy uborka
6 evőkanál olaj
1-2 citrom leve
1,5 teáskanál só

Elkészítése

Hámozzuk és mossuk meg a céklát, a répát és a krumplit. Hagyjuk őket egészben. A céklát tegyük egy lábos aljára. Tegyük a tetejére a répát és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Főzzük 1 órát. Adjuk hozzá az egész krumplikat és főzzük még egy órát, amíg meg nem puhul. Vágjuk kockára a főtt zöldségeket és adjuk hozzá a kockára vágott hagymát és uborkát. Adjuk hozzá a citromlét és ízlés szerint sót. Keverjük össze és hűtsük le tálalásig.

8-10 főre elegendő adag.

Padlizsán saláta

Hozzávalók

1 db padlizsán
2 db keménytojás
1 apróra vágott hagyma
olívaolaj
citromlé


Elkészítése

Süssük az alufóliába csomagolt padlizsánt nagyjából egy órán át 190 fokon. Akkor jó, ha a héja már megfeketedett. Ekkor hámozzuk meg és vágjuk kockára, majd öntsünk rá 1 cm-nyi vizet és főzzük közepes lángon addig, amíg meg nem puhul. Törjük meg a puha padlizsánt a tojással és a hagymával. Adjuk hozzá az olajat, a citromlét és sózzuk ízlés szerint.

Közönséges saláta

Hozzávalók

1 fej saláta
3 paradicsom
1 uborka
1 lilahagyma
1 közepes vöröshagyma (opcionális)
2 répa (opcionális)

Az öntethez:

4 evőkanál olaj
2-4 evőkanál citromlé
1 teáskanál só

Elkészítése

Hámozzuk meg és szeleteljük fel az összes zöldségett és szórjuk egy tálba. Egy külön tálban készítsük el az öntetet és öntsük a zöldségekre. Keverjük alaposan össze.

Krumpli golyó*

Hozzávalók

6 nagy szem krumpli
½ teáskanál só
6 felvert tojás
6 evőkanál krumpli keményítő
zsír vagy olaj a sütéshez

Elkészítése

Hámozzuk meg és főzzük ki a krumplit annyi sós vízben, amennyi épp ellepi. Szárítsuk meg és alaposan törjük össze. Adjuk hozzá a tojást és a keményítőt és jól keverjük el. Formázzunk gombócokat belőle és egy alaposan kizsírozott tepsiben süssük 45 percig 175 fokon.

6-8 főre elegendő adag

*húsos vagy parve attól függően, hogy zsírban vagy olajban sütjük ki

Édes cékla-szósz

Hozzávalók

1 kg cékla
75 dkg cukor
¾ bögre (200 ml) víz
1 citrom meghámozva
½ bögre (12,5 dkg) darált dió

Elkészítése

Hámozzuk meg a céklát és főzzük puhára. Vágjuk apró kockákra. Egy lábosban keverjük össze a cukrot és a vizet és hevítsük addig, míg a cukor fel nem oldódik. Adjuk hozzá a céklát és közepes lángon, lefedve, időnként megkeverve főzzük. Adjuk hozzá a meghámozott, felszeletelt citromot és főzzük még egy órát, amíg a céklák átlátszóvá nem válnak. Adjuk hozzá a diót (fahéjat is adhatunk, ha jónak látjuk) és főzzük még 15 percig időnként megkeverve.

Édeskrumplis pite*

Hozzávalók

3 nagy édeskrumpli
¼-1/2 bögre (62,5-125 ml) narancslé
2 felvert tojás
egy csipet só
zsír vagy olaj

Elkészítése

Zsírozzuk ki a pite-formát.

Hámozzuk meg, főzzük ki és törjük össze a krumplit. Keverjük össze a többi hozzávalóval és süssük 175 fokon 45 percig, amíg meg nem barnul a teteje.

4 főre elegendő adag

*húsos vagy parve attól függően, hogy zsírt vagy olajat használunk 

Cukkini ragu

Hozzávalók

1 hagyma
½-1 citrom leve (2 evőkanál)
2-3 közepes cukkini meghámozva
½ teáskanál só
4-5 paradicsom meghámozva
olívaolaj

Elkészítése

Hámozzuk meg és vágjuk fel az összes zöldséget. Pirítsuk üvegesre a hagymát az olívaolajon. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a fűszereket. Főzzük alacsony lángon 10-15 percet.

3-4 főre elegendő adag

Ha kicsit fel akarjuk dobni, a 15 perc főzési idő letelte után adhatunk hozzá 4 felvert tojást és kicsit összefőzhetjük a raguval.

Krumpli ragu

Hozzávalók

10 nagy krumpli
1 répa
1 hagyma
5 felvert tojás
¾-1 teáskanál só

Elkészítése

Hámozzuk meg a zöldségeket és daráljuk le egy robotgépben vagy kézi reszelővel reszeljük le. Keverjük bele a tojást és a sót. Öntsük lábosba és alacsony lángon főzzük 1,5-2 órát, ami barna és ropogós nem lesz.

Nincsenek megjegyzések: