Visszaszámláló az első Széder estig Budapesten

2010. március 17., szerda

11.

Rostélyos

Szénhidrátmentes, alacsony zsírtartalmú
12 adag

Hozzávalók

1,5 kg sovány rostélyos
pirospaprika
1 evőkanál olívaolaj
olaj-spray
4 gerezd fokhagyma meghámozva, átpasszírozva
¾ liter víz
5 szál zeller 7,5 cm-s darabokra vágva
0,5 kg friss vagy mirelit zöldség (alacsony szénhidráttartalmú)
¼ teáskanál kurkuma (opcionális)
só és bors ízlés szerint

Elkészítése
A húst alaposan dörzsöljük be a paprikával és tegyük félre. Egy nagy lábosban melegítsünk olajat. Pirítsuk a fokhagymát úgy egy percig, majd adjuk hozzá a húst és pirítsuk barnára. Adjuk hozzá a vizet és főzzük letakarva 90 percig, míg el nem készül. Hűtsük ki. Ha lehet, akkor a húst egy nappal a fogyasztása előtt főzzük meg. Ez lehetővé teszi, hogy a szaft kicsit megkocsonyásodjon és a zsír felemelkedjen a tetejére, hogy aztán könnyen le tudjuk szedni és ki tudjuk dobni. Csomagoljuk a húst alufóliába a szaftot pedig tegyük el egy külön kis konténerbe. Tegyük a hűtőbe. A hideg húst vágjuk vékony szeletekre. A zöldséget és a zellert a zsírtalanított szafttal együtt tegyük egy lábosba. Halmozzuk rá a felszeletelt húst és szórjuk meg a fűszerekkel. Főzzük lefedve újabb 90 percig, amíg a hús nagyon omlóssá nem válik. Pótoljuk az elpárolgott vizet, ha szükséges.

Csirke Cacciatore

Alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú
8 főre elegendő adag

Hozzávalók

1 evőkanál olívaolaj
1 kg csirkemellfilé csíkokra vágva
1 piros színű paprika félbevágva, kimagozva, felszeletelve
1 zöld színű paprika félbevágva, kimagozva, felszeletelve
1 közepes hagyma meghámozva, felszeletelve
0,5 kg gomba felszeletelve
2 közepes paradicsom felkockázva (ne legyen több 25 dekánál)
3 gerezd fokhagyma meghámozva, átnyomva
2 teáskanál paradicsompüré
62,5 ml száraz fehérbor
1 teáskanál szárított bazsalikom vagy 3-4 friss bazsalikomlevél
só és bors ízlés szerint

Elkészítése

Egy nagy teflonserpenyőben melegítsük fel az olajat közepes lángon. Adjuk hozzá a csirkecsíkokat és pírítsuk meg mind a két oldalán, összesen 6 percig. Vegyük ki a csirkét a serpenyőből és tegyük félre. Adjuk a paprikákat, a hagymát, a gombát, a paradisomot és a fokhagymát a serpenyőben maradt olajhoz. Pírítsuk 5 percig, amíg a paprikák el nem kezdenek puhulni. Tegyük vissza a csirkét a serpenyőbe és adjuk hozzá a paradicsompürét, a bort, a bazsalikomot és a fűszereket. Vegyük le a lángot, fedjük le és pároljuk 25 percig.

Provance-i csirke egész fokhagymával

Szénhidrátmentes, alacsony zsírtartalmú
6 főre elegendő adag

Hozzávalók

4 egész fej fokhagyma hámozatlanul, egyben
1 evőkanál olívaolaj
0,5 teáskanál cukornak megfelelő cukorpótló
só és bors ízlés szerint
1 db 1,5 kg csirke nyolcadokra vágva
2 teáskanál pirospaprika
0,5 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál friss petreselyem apróra vágva

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Mossuk meg a fokhagymafejeket jó alaposan, úgy, hogy csak a külső rétegét szedjük le közben, a teljes fejet egyben hagyva. A fokhagymafej tetejét és alját vágjuk le és öntsünk rá 0,5 evőkanál olajat, a cukorpótlót, a sót és a borsot. A maradék olajat, sót és borsot keverjük páccá és dörzsöljük be vele a csirkét. Tegyük a csirkét és a fokhagymákat egy tepsibe és letakarva süssük 2 órát. Ha gazdagabb színt szeretnénk elérni, süssük tovább még egy 15-20 percet lefedetlenül. Vegyük ki a sütőből és hűtsük le.

A fokhagymák kiválóan magukba szívják az ízanyagokat, pecsenyezsírt, később rá lehet nyomni ezt a csirkére, vagy akár egy pirítósra (ez utóbbira természetesen csak akkor, ha nem Pészachra készítjük a csirkét).

Nincsenek megjegyzések: