Visszaszámláló az első Széder estig Budapesten

2010. március 17., szerda

14.

Ízletes citromfagylalt

Alacsony szénhidrát és zsírtartalmú
8 adag

Hozzávalók

10 dkg alacsony zsírtartalmú tejszín
4 tojásfehérje
2 tojás szétválasztva
25 dkg cukornak megfelelő mennyiségű édesítőszer
1/4 bögre citromlé

Elkészítése

Verjük keményre a tejszínt. Egy külön tálban verjük fel a tojásfehérjét az édesítőszer felével. Egy harmadik tálban a tojások sárgáját verjük fel a maradék cukorral. Amikor besűrűsödött, adjuk hozzá a citromlét. Keverjük össze alaposan a három masszát és fagyasszuk le.

Pisztáciás variáció

A citromlét hagyjuk el és adjunk helyette 1 teáskanál mandula-aromát a keverékhez. Adjunk hozzá továbbá 12,5 dkg apróra vágott pisztáciát és 2-3 csepp zöld színű ételfestéket.

Kávés variáció

Hagyjuk el a citromlét és adjunk 2 evőkanál kávét, amit pár csepp forró vízben oldottunk fel. S adjunk még hozzá 1 teáskanél vanília aromát.

Almaszósz

Alacsony zsírtartalmú, zsírmentes
20 adag

Hozzávalók

10 közepes nagyságú zöldalma meghámozva, kimagozva és nyolcadokra vágva
fél citrom leve
csipet só
1 teáskanál vanília aroma
3-4 teafilter (preferenciáinknak megfelelő ízesítéssel)
víz
édesítőszer (opcionális)

(Gyümölcskompótot is készíthetünk ugyanezekből a hozzávalókból akármelyik gyümölcsből)

Elkészítése

Az almákat tegyük egy lábosba és adjuk hozzá a citromlét, a sót, a vanília aromát, a teafiltert és a vizet, de ügyeljünk, hogy csak félig lepje el az almákat, máskülönben a végeredmény túl vizes lesz. Forraljuk fel, majd vegyük le a lángot és főzzük addig, amíg az almák meg nem puhulnak. A főzés befejeztével turmixoljuk a pépet a kívánt állagúra. Ha édesíteni szeretnénk, használjunk édesítőszert.

Ha kompótot akarunk készíteni

Forraljuk fel a hozzávalókat és nagy lángon főzzük 7 percig. Zárjuk el a lángot és takarjuk le a főzetet. Hagyjuk úgy éjszakára. Reggel tegyük befőttes üvegekbe és tároljuk a hűtőben. Légmentesen záródó edényben a mélyhűtőben is eltartható.

Eper-rebarbara-alma kompót

Az alaphoz adjunk 1,5 bögre (37,5 dkg) szeletelt epre és 1 bögre (25 dkg) rebarbarát. A rebarbara elég keserű, úgyhogy édesítsük ízlés szerint, de ne cukorral, hanem cukorpótlóval. Alaposan keverjük össze és hűtve tároljuk.

Fahéjas almaszósz

Adjunk a masszához egy evőkanál fahéjat. Ha szép karmazsin színt szeretnénk elérni, na és persze extra ízt hozzáadni a szószunkhoz, akkor adjunk hozzá 1-1,5 bögre (25-37,5 dkg) mélyhűtött fekete áfonyát.

Nincsenek megjegyzések: