Visszaszámláló az első Széder estig Budapesten

2010. március 17., szerda

10.

Narancsos lazac, ahogy Zsuzsanna szereti

Alacsony szénhidráttartalmú, cukormentes
5 főre elegendő adag

Hozzávalók

0,5 kg lazacfilé
1 teáskanál olívaolaj
olaj-spray
125 ml száraz fehérbor
125 ml balzsamecet
2 evőkanál narancstea
1 evőkanál narancslé
1 evőkanál cukormentes narancs- vagy sárgabarack lekvár
2 teáskanál citromlé
2 evőkanál barnacukornak megfelelő barnacukor-pótló, vagy 2 teáskanál cukornak megfelelő cukorpótló
1 teáskanál reszelt narancshéj
0,5 teáskanál reszelt citromhéj

Díszítés

narancsszeletek
mentalevelek

Elkészítése

Kenjük meg a halak mind a két oldalát egy kevés olívaolajjal és egy olajsprayvel befújt serpenyőben barnítsuk meg. Oldalanként úgy 6 percig főzzük. Közben egy közepes tálban alaposan keverjük össze a bort, az ecetet, a narancsteát, a narancslét, a lekvárt, a citromlét, a cukorpótlót, a reszelt citromhéjat és a reszelt narancshéjat. Öntsük egy kisebb serpenyőbe és forraljuk addig, míg össze nem áll gyöngyöző mázzá. A lazacot tegyük tányérra és öntsük rá a mázat. Díszítsük és tálaljuk.

Variáció:

Miután a máz összezsugorodott, ráönthetjük a piruló lazacra és felforralhatjuk. Később aztán együtt tehetjük tányérra a kettőt.

Fűszeres hal vörös szószban szefárdi módra

Szénhidrátmentes, alacsony zsírtartalmú
6 főre elegendő adag
Hidegen és melegen is egyaránt fogyasztható, de melegen csípősebb

Hozzávalók

Hal

1 evőkanál olívaolaj
olajspray
2 közepes paracdicsom kockára vágva
1 prios színű paprika kimagozva, csíkokra vágva
1-2 csípős chillipaprika kimagozva, csíkokra vágva (opcionális)
6-7 gerezd fokhagyma meghámozva, apróra vágva
1 teáskanál pirospaprika
só ízlés szerint
7 dkg alacsony zsírtartalmú hal nagyobb darabokra vágva
víz, szükség szerint, hogy ne égjen oda

Szósz

0,5 evőkanál olívaolaj (csípős, ha kapható)
125 ml víz
1 evőkanál pirospaprika
1 evőkanál levespor (ha fontos a kóser, akkor ‘parve’, azaz se nem tejes, se nem húsos) (opcionális)
0,5 csomag apróra vágott koriander vagy petrezselyem
só ízlés szerint

Elkészítése

Egy nagy seprenyőben melegítsük fel az olajsprayt és az olajat. Adjuk hozzá a paradicsomot és a piros színű paprikát, és pírítsuk nagyjából 5 percig. Adjuk hozzá a csípős chilli paprikát (ha később ki szeretnénk venni az ételből, akkor egész borsot használjunk), a fokhagymát és a fűszereket, s pirítsuk még egy percig. Figyeljünk oda, hogy a fokhagyma ne égjen oda. Mossuk meg a halat és szárítsuk meg. Óvatosan tegyük a zöldségkeverék tetejére és pároljuk alacsony lángon 10 percig, ha szükséges adjunk hozzá egy kis vizet.

A szósz első négy hozzávalóját keverjük össze és öntsük a halra. Kóstoljuk meg, és ha kell, sózzuk utána, majd borítsuk be a halat az apróra vágott korianderrel vagy petrezselyemmel. Főzzük lefedve 30 percig, majd letakaratlanul még 10 percig, amíg a lé fele el nem párolog és be nem sűrűsödik.

Variáció:

Mielőt a halat hozzáadjuk a zöldségekhez, borítsuk be a lábos alját felvágott karalábéval, a főzés utolsó tíz percében pedig adjunk hozzá 12,5 dkg felkarikázott főtt répát.

Fonnyasztott lazac brokkolival és újhagymával

Alacsony szénhidráttartalmú, közepesen zsíros
4 főre elegendő adag

Hozzávalók

7 dkg lazacfilé bőre nélkül, 4 részre vágva
só és bors ízlés szerint
1 evőkanál pirospaprika
0,5 teáskanál csípős pirospaprika
2 teáskanál olívaolaj
olajspray
37,5 dkg brokkoli apró rózsákra szedve
6 újhagyma 5 cm hosszúságú darabokra vágva
12,5 dkg kockára vágott paradicsom
1 evőkanál frissen csavart citromlé
2 gerezd fokhagyma átnyomva
1 teáskanál őrölt zsálya

Díszítés:
Lime vagy citromkarikák
zsályalevelek

Elkészítése

Fűszerezzük meg a lazacot a sóval, a borssal és a paprikával. Egy teflonserpenyőben melegítsünk fel közepesen nagy lángon egy teáskanál olívaolajat és az olajsprayt. Adjuk hozzá a lazacfilét és pirítsuk meg mind a két oldalát összesen 6-8 percig, vagy amíg a hal egy villával könnyen fel nem vágható. Vegyük ki a lazacot a serpenyőből és tartsuk melegen.

Egy lábos forró vízbe tegyük bele a brokkolit és forraljuk egy percig. Adjuk hozzá a mogyoróhagymát és forraljuk még egy percig. Szűrjük le és mossuk át hideg vízzel. Egy tálban keverjük össze a brokkolit, a mogyoróhagymát és a felkockázott paradicsomot.

A megmaradt 1 teáskanál olívaolajat keverjük el a citromlével, a fokhagymával és a zsályával. Tegyük a zöldségeket és az olajas-citromlés keveréket abba a serpenyőbe, amelyben előzőleg a lazacot pirítottuk. Melegítsük egy percig. Tálaláshoz a lazacot tegyük a tányér közepére, halmozzuk rá a zöldséget és öntözzük meg a visszamaradt öntettel.

Nincsenek megjegyzések: