Visszaszámláló az első Széder estig Budapesten

2010. március 17., szerda

25.

Házi csokoládéfondü

Előkészítés: 5 perc
Főzési idő: 4 perc
Adag: 4 főre elegendő

Hozzávalók

12,5 dkg cukormentes kakaópor
20 dkg cukor
12,5 dkg margarin
125 ml kávétejszín (ha nem tejes étkezéshez készül, akkor tejmentes)

A mártogatáshoz válasszunk egyet/többet a következő felsorolásból:

Friss gyümölcs
Szárított gyümölcs
Pillecukor (Marshmallow)
Pészachi torták és sütemények

Elkészítése

Szitáljuk át a kakaóport. Egy serpenyőben, közepes lángon, folyamatos keverés mellett kombináljuk a kakaóport, a cukrot, a margarint és a kávétejszínt, s keverjük 4 percig, míg teljesen át nem melegszik. Ezt aztán öntsük egy egy fondü tálba vagy egy bármilyen tálba, hogy aztán mártogatni tudjunk. Tűzzük fogpiszkálóra, amiket mártogatni akarunk.

Citromos jég

Előkészítés: 10 perc
Főzési idő: 4 perc
Hűtési idő 3,5 óra
Adag: 4-6 főre elegendő

Hozzávalók

0,5l víz
30 dkg cukor
1/8 teáskanál só
2 teáskanál citromhéj
125 ml frissen facsart citromlé

Elkészítése

Egy lábosban forraljuk fel a vizet és keverjük bele a cukrot és a sót. Addig keverjük, míg fel nem olvad. Hűtsük le és adjuk hozzá a citromlét és a citromhéjat. Öntsük egy fém jégkockatartóba (előtte vegyük ki az elválasztóelemeket) vagy egy négyzet alakú fém tortaformába és tegyük a fagyasztóba. Másfél óra múlva vegyük ki a mélyhűtőből és húzzunk végig a tetején egy villát, hogy fellazítsuk. Tegyük vissza újabb 2 órára a mélyhűtőbe, és 20 perccel a tálalás előtt vegyük ki onnan, hogy legyen ideje kicsit felolvadni a könnyű tálaláshoz.

Tipp: A legegyszerűbb az, ha egy kislukú reszelőt használunk a citrom héjának lereszeléséhez. Reszeljük egy kis tálba a héjat. 1 db citromról nagyjából egy evőkanálnyi héjat tudunk lereszelni. Akkor a legjobb a citromhéj, ha frissen reszelt és azonnal felhasználásra kerül.

Nincsenek megjegyzések: