Visszaszámláló az első Széder estig Budapesten

2010. március 17., szerda

16.

Aprított csirkemáj

Előkészítés: 3 perc
Főzési idő: 15 perc
Adag: 8 főre elegendő

Hozzávalók

2 evőkanál margarin vagy csirkezsír
1 vöröshagyma aprítva
0,5 kg csirkemáj
1 teáskanál só
0,5 teáskanál feketebors
2 keménytojás (opcionális)

Elkészítése

Egy serpenyőben hevítsük fel a zsiradékot közepesen nagy lángon. Adjuk hozzá a hagymát és vegyük le a lángot közepesen alacsonyra, hogy ne kapjon oda. Kevergetve pirítsuk, épp csak addig, amíg barnulni nem kezd. Ekkor adjuk hozzá a májat és pirítsuk, míg meg nem barnul. Főzés közben egy krumplipüréhez használandó krumplinyomóval nyomogassuk le a májat, hogy összetörjük. Sózzuk és borsozzuk. Amikor elkészült a máj, tegyük egy tálba és alaposan törjük össze. Vágjuk fel a tojásokat és nyomjuk bele a májba, ha szeretnénk. Tálalás előtt pihentessük egy kicsit a hűtőben.

Variáció

Adhatunk hozzá több csirkezsírt vagy margarint, vagy 1-2 evőkanál majonézt is hozzákeverhetünk. Fűszerezéshez használhatunk kakukkfüvet is.

Coq Au Vin

Előkészítés: 8 perc
Főzési idő: 1 óra 15 perc
Adag: 4 főre elegendő

1 db 1,5 kg csirke nyolc részre vágva
6 kisebb hagyma meghámozva
14 kicsi fehér gomba megtisztítva
200 ml (3/4 bögre) száraz vörösbor
1 evőkanál aprított petrezselyem
2 teáskanál szárított kakukkfű
0,5 teáskanál egész feketebors
167 g olvasztott margarin
2 babérlevél

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra és készítsünk elő egy tepsit. Mossuk és tisztítsuk meg a csirkét és tegyük a tepsibe. Helyezzük el a gombát és a hagymát a csirke körül. Öntsük rá a bort. Szórjuk meg petrezselyemmel, kakukkfűvel és borssal. Locsoljuk meg az olvasztott margarinnal. A boros keverékbe a csirke mindkét oldalánál helyezzünk el 1-1 babérlevelet. Süssük lefedetlenül nagyjából 1 órát és 15 percet és azonnal tálaljuk.

Bor ajánlat: Pinot Noir

Gombás Pizza

Előkészítés: 6 perc
Főzési idő: 20-25 perc
Adag: 6 főre elegendő

Hozzávalók

2,5 dl olaszos salátaöntet
6 nagy gomba kalapja
2,5 dl tenger gyümölcsei öntet
25 dkg reszelt mozzarella
1 teáskanál szárított oregano
1 teáskanál fokhagymapor

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Az olaszos salátaöntetet öntsük egy tálba. Tisztítsuk meg a gombák kalapjait és mártsuk az öntetbe. A domború felével lefele helyezzük a tepsibe és kanalazzunk minden kalapba úgy 2 evőkanálnyi tenger gyümölcsei öntetet. Szórjuk meg mozzarellával, oregánóval és a fokhagymaporral. Süssük 20-25 percig, amíg a sajt gyöngyözni nem kezd a tetején.

Variáció

Tehetünk a kalapokba brokkolit, padlizsánt vagy spenótot a sajt alá.

Borjúragu sárgabarackkal és aszalt szilvával

Előkészítés: 15 perc
Főzési idő: 1 óra
Adag: 6-8 főre elegendő

Hozzávalók

1-1,5 kg borjú kockára vágva
4 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
0,5 teáskanál bors
2 hagyma nagyobb darabokra vágva
16 minirépa félbevágva
62,5 ml paradicsompüré
1l víz
25 dkg szárított sárgabarack
25 dkg aszalt szilva

Elkészítése

Mossuk és szárítsuk meg a borjút és fűszerezzük sóval és borssal. Melegístük fel az olajat egy lábosban közepes lángon és pirítsuk rajta a hagymát és a borjút 7-8 percig, amíg a hagyma el nem kezd barnulni. Adjuk hozzá a répát, a paradicsompürét és a vizet. Forraljuk fel, vegyük le a lángot és főzzük lefedve 40 percig. Adjuk hozzá a sárgabarackot és az aszalt szilvát és főzzük letakaratlanul 5 percig, amíg a hús teljesen puha, a szósz pedig megfelelően sűrű nem lesz.

Bor ajánlat: Merlot

Nincsenek megjegyzések: