Visszaszámláló az első Széder estig Budapesten

2015. március 26., csütörtök

59.

Pészachi Gombaleves

Hozzávalók

2 evőkanál olívaolaj
1 bögre (kb. 11,3 dkg) siitake gomba felszeletelve, szára nélkül
2 bögre (kb. 17-19 dkg) laskagomba felszeletelve
2 bögre (kb. 17-19 dkg)barna gomba felszeletelve
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 kis vöröshagyma felkockázva
1/8 teáskanál szárított kakukkfű
25 dkg margarin vagy vaj
1/4 bögre krumplikeményítő
7 bögre csirke vagy zöldség alaplé melegen
1/8 teáskanál finomra őrölt tengeri só
1/8 teáskanál frissen őrölt fekete bors

Elkészítése

Az olajat közepes lángon melegítsük fel egy közepes méretű lábosban. Adjuk hozzá a gombát és pirítsuk kb. 4 percig, amíg meg nem puhul. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a hagymát és főzzük további 4-5 percet. Szórjuk bele a kakukkfüvet majd olvasszuk bele a vajat vagy margarint. Apránként szórjuk bele a krumplikeményítőt. Ragadós masszát kapunk.

Lassan keverjük bele az alaplét és hagyjuk rottyanni egyet. Alaposan keverjük át a levest, felkaparva az alját egy fakanállal. Főzzük fedő nélkül 20 percet, amíg kifő belőle a keményítő íze.

A kombinációtól függően ez bizony lehet tejes, húsos és parve étel is. Ha vajat használunk, akkor tejes és csak zöldség alaplével kombinálhatjuk. Ha csirke alaplét használunk, akkor húsos lesz az étel és csak margarinnal lehet kombinálni. Ha pedig margarint használunk zöldség alaplével, akkor az étel parve. (Ez utóbbi esetben vegetariánus is)

Nincsenek megjegyzések: