Visszaszámláló az első Széder estig Budapesten

2013. március 18., hétfő

47.

Édes-savanyú cékla

Hozzávalók

6-7 közepes méretű, kemény cékla
1 nagy hagyma vékonyra vágva
1 bögre citromlé (1 bögre = 250 ml)
1,25 bögre víz
3/4 bögre cukor
1,5 teáskanál só

Elkészítése

A céklákat tegyük egy fazékba annyi vízzel, hogy ellepje és forraljuk fel. Vegyük le a lángot közepesre és félig lefedve főzzük nagyjából egy órát, amíg meg nem puhul. Ekkor tegyük a fazekat a mosogatóba és folyassunk rá hideg vizet addig, amíg ki nem hűl a cékla. Hagyjuk a céklákat 20 percig a hideg vízben majd hámozzuk meg. Ajánlatos gumikesztyűt viselni, mert a cékla színe fog.

Egy kisebb lábosban melegítsük fel a pác hozzávalóit (citromlé, víz, cukor, só). Hevítsük addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Hagyjuk egy kicsit lehűlni.

Karikázzuk fel a céklát és keverjük össze a páccal és a hagymával.

Hogy az ízek összeérjenek, hagyjuk pácolódni néhány órát, de a legjobb, ha egész éjszakára a hűtőben hagyjuk.

Nincsenek megjegyzések: