Visszaszámláló az első Széder estig Budapesten

2013. március 16., szombat

44.

Csokoládédarabkás keksz

Hozzávalók

2 bögre cukor (1 bögre=250 ml)
2 tojás
1 bögre olaj
2 evőkanál vaníliás cukor
3,25 bögre darált mandula
1 bögre krumpli keményítő
1,25 bögre csokoládédarabka (chocolate chip)

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Verjük fel a tojást a cukorral és az olajjal. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a mandulát, a keményítőt és a csokoládédarabkákat és alaposan keverjük el. Tegyük  10 percee a mélyhűtőbe a tésztát. Ez könnyebbé teszi a kekszek megformálását. Gyúrjunk golyókat a tésztából és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Ne lapítsuk ki a golyókat, a sütés során el fognak laposodni.Süssük 12 percig, amíg meg nem barnul és kicsit redős nem lesz. Hagyjuk egy kicsit hűlni a tepsiben, majd szedjük ki.

Pészachi almás sütemény

Hozzávalók

4 bögre krumplikeményítő (1 bögre=250 ml)
2 tojás
1,5 bögre cukor
1 bögre olaj
1 csipet só
2 teáskanál vaníliás cukor (opcionális)
4 teáskanál sütőpor (opcionális)

Töltelékhez:

9 alma kimagozva és felszeletelve
3/4 bögre cukor
1,5 teáskanál fahéj
2 evőkanál citromlé
1/2 bögre víz


Elkészítése

Keverjük össze a tészta első 7 hozzávalóját és tegyük félre a negyedét. (Nem baj, ha furcsán néz ki a tészta). A maradék 3/4-et osszuk két részre és helyezzük el 2 tepsiben. Keverjük össze a maradék hozzávalókat és öntsük az alapra. Ennek a tetejére tegyük rá a félretett tésztát. Süssük 40-50 percig 175 fokon. Ha felfújtakhoz való sütőformában sütjük, akkor fél óra is elég. Tálaláskor szórjuk meg almamorzsákkal.


Pészachi fahéjas "hüvelykujj nyomatok"
 
Hozzávalók


2 db tojásfehérje
1/2 bögre cukor (1 bögre=250 ml)
2 bögre darált mandula
1 evőkanál fahéj
1/4 bögre porcukor

Elkészítése

A tojásfehérjéből verjünk kemény habot a cukorral. Keverjük bele a mandulát és a fahéjat. Vizes kézzel formázzunk belőle gombócokat és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. A hüvelykujjunkal nyomjunk mélyedést a golyók közepébe. 160 fokra előmelegített sütőben süssük 25 percig. A még meleg golyókat forgassuk meg a porcukorban, és hagyjuk kihűlni.

Csokoládé mousse I.
 
Hozzávalók

20 dkg félédes csokoládédarabka
3 tojás szétválasztva
1/4 bögre víz (1 bögre=250 ml)
1/8 teáskanál só
1/3 bögre barna cukor

Elkészítése


A csokoládét olvasszuk meg gőz fölött, majd vegyük le a gőzről és egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáját. Minden egyes sárgája után keverjük át alaposan egy habverővel. Adjuk hozzá a vizet és verjük simára. Egy tálkában keverjük el a tojások fehérjét a sóval és verjük keményre. Adjuk hozzá barnacukrot és verük addig, amíg meg nem keményedik a hab. Óvatosan keverjük hozzá a csokoládés masszához és tálalásig tegyük a hűtőbe. 4 személyre elegendő adag.

Csokoládé mousse II.

Hozzávalók

22 dkg csokoládé
8 tojás szétválasztva
3/4 bögre cukor (1 bögre=250 ml)
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése

A csokoládét olvasszuk meg gőz fölött majd válasszuk szét a tojásokat. Verjünk kemény habot a fehérjéből a cukorral. Egy másik tálkában pedig a sárgáját verjük habosra a vaníliás cukorral. Forgassuk a sárgájába az olvasztott csokoládét, majd ezt a masszát forgassuk a fehérjehabba. A tészta 1/3-át süssük 175 fokon 20 percig egy 20-25cm átmérőjű tortaformában majd hagyjuk teljesen kihűlni. A tészta többi részét tegyük a hűtőbe, s öntsük rá a kisült tésztára miután az teljesen kihűlt. Dekoráljuk ízlésünk szerint (csokoládéreszelék, kókuszreszelék stb.) és fagyasszuk le. 10-15 perccel a felszolgálás előtt vegyük ki a mélyhűtőből.

Nincsenek megjegyzések: