Visszaszámláló az első Széder estig Budapesten

2012. március 22., csütörtök

33.

Marokkói répasaláta

Hozzávalók
  • 1 kg répa meghámozva és vékonyra szeletelve
  • 3 evőkanál zöldségolaj
  • 2db közepes hagyma félbevágva, vékonyra szeletelve
  • ½ teáskanál csípős pirospaprika-pehely
  • 1 teáskanál darált kömény
  • só és frissen őrölt bors
  • 3 evőkanál friss citromlé
Elkészítése

Egy serpenyőbe tegyük bele az előkészített répát és öntsünk rá annyi vizet, hogy éppen ellepje. Forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük 5 percig, amíg épp puha nem lesz.

Lukacsos kanállal szedjük ki a répát és tegyük félre a főzéshez használt vizet.

Melegítsünk olajat a serpenyőben, amiben a répát főztük. Adjuk hozzá a hagymát és süssük 2 percig, amíg aranybarna nem lesz a színe. Adjunk hozzá fél bögrényit (125 ml) a főzővízből, a paprika-pelyhet, a köményt, a sót és a borsot. Forraljuk fel.

Vegyük alacsonyra a lángot és adjuk hozzá a répát. Főzzük össze lefedetlenül egy percet, amíg a répa teljesen át nem itatódik a szósszal. Kapcsoljuk ki a lángot és keverjük hozzá a citromlét.

Hamis Gefilte Fish

Hozzávalók

  • 3db közepes krumpli meghámozva
  • 2db közepes hagyma finomra vágva
  • extraszűz olívaolaj a pirításhoz
  • 1 db nagyobb padlizsán
  • 2 gerezd passzírozott fokhagyma
  • 2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
  • Tengeri só, bors és paprika ízlés szerint
  • Annyi maceszliszt, amennyit felvesz
Elkészítése

Főzzük a krumplit puhára és tegyük félre.

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

Pirítsuk aranybarnára a hagymát.

Vágjuk le a padlizsán tetejét és alját, majd hosszában vágjuk ketté. Szórjuk meg sóval és olívaolajjal és egy fektessük húsával lefelé egy kikent sütőpapírral borított tepsire. Szúrkáljuk meg villával a héját és süssük 20-30 percig, amíg el nem kezd kiszáradni a héj.

Vegyük ki a sütőből és hagyjuk 5 percet hűlni. A sütő hőfokát vegyük le 175 fokra.

Kaparjuk ki a padlizsán húsát és tegyük félre. Egy külön tálban pürésítsük a krumplit. Adjuk hozzá a hagymát, a padlizsán húsát, a fokhagymát és a petrezselymet. Fűszerezzük ízlésünk szerint (tengeri) sóval, borssal és paprikával. Adjunk hozzá annyi maceszlisztet, amennyitől összeáll a massza.

Vizes kézzel formázzunk közepes nagyságú “húspogácsákat” és tegyük őket egy kikent sütőpapírral borított tepsibe. Spricceljünk egy kis olajat mindegyik pogácsa tetejére és süssük 30 percig, amíg aranybarna nem lesz.

Hidegen és melegen is fogyasztható, torma illik hozzá.

Káposztasaláta citromos-narancsos öntettel

Hozzávalók

  • 1,5 evőkanál friss citromlé
  • 1 evőkanál narancslé
  • 0,5 teáskanál reszelt narancshéj
  • 0,5 teáskanál reszelt citromhéj
  • 2,5 teáskanál olívaolaj
  • 1 evőkanál víz
  • Fekete bors, darált paprika-pehely és só ízlés szerint
  • 1 evőkanál vékonyra vágott újhagyma-zöld
  • 1 kg reszelt káposzta
  • 25 dkg vékonyra vágott piros színű kaliforniai paprika
Elkészítése

A káposzta és a kaliforniai paprika kivételével tegyük az összes hozzávalót egy keverőtálba, és kézi habverő vagy villa segítségével keverjük össze. Egy másik tálban keverjük össze a káposztát a kaliforniai paprikával és öntsük rá az öntetet.

Nincsenek megjegyzések: