Visszaszámláló az első Széder estig Budapesten

2011. március 27., vasárnap

32.

Finom maceszes édesség

Előkészítés: 15 perc
Sütési idő: 15 perc
Teljes elkészítési idő: 55 perc

48 db

Hozzávalók

12 lap macesz
1 bögre (250 g) vaj
1 bögre (250g) barna cukor
350g félédes csokoládédarabka
1 bögre (250g) durvára vágott dió

Elkézítése

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Béleljünk ki két tepsit alufóliával. Erre fektessük rá a maceszeket egy rétegben, törjük meg őket ha szükséges.

Egy vastag falú lábosban forraljuk fel a vajat a barna cukorral állandó kevergetés mellett. Kb. 3 percet vesz igénybe, amíg egy sűrű, csomómentes masszát kapunk. Ezt öntsük rá a maceszre és egyengessük el egy hőálló spatulával.

Tegyük a tepsiket 10 percre a sütőbe, majd szedjük ki onnét és szórjuk meg a csokoládédarabkákkal. Tegyük vissza a sütőbe, amíg meg nem olvad a csokoládé (kb 1 perc). A megolvadt csokoládét simítsuk rá a karamellre úgy, hogy teljesen befedje azt. Szórjuk meg a dióval. 20 percre tegyük a hűtőbe, hogy össze tudjon állni a sütemény. Kis darabokra törve tálaljuk.

Csodálatos pészachi csokoládés-karamellás macesz

Előkészítés: 15 perc
Főzési idő: 25 perc
Teljes elkészítési idő: 1 óra és 25 perc

30 db

Hozzávalók

6 db egész macesz
1 bögre (250g) sózott vaj
1 bögre (250g) barnacukor
550 g félédes csokoládédarabka
0,5 bögre (125g) felaprított pekándió

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Béleljük ki a tepsiket alufóliával és azt kenjük meg vajjal. Tegyük rá a maceszeket, törjük félbe őket ha szükséges.

A vajat olvasszuk fel közepes lángon a barna cukorral, forraljuk fel és vegyük le a lángot. Főzzük úgy 5 percig a masszát ezután, amíg be nem sűrűsödik. Öntsük a maceszre és simítsuk el rajta.

Süssük az előmelegített sütőben addig, amíg a karamell el nem kezd bugyborékolni (kb. 20 perc). Hagyjuk addig hűlni, amíg a karamell meg nem keményedik (kb 15 perc). Olvasszuk fel a csokoládédarabkákat és kenjük meg a karamellás maceszeket vele. Szórjuk meg a pekándióval és tegyük a hűtőbe úgy 30 percre, amíg meg le nem hűl teljesen. Vegyük ki ekkor a tepsiből és törjük darabokra.

Légmentesen záródó edényben vagy tasakban tároljuk a hűtőszekrényben.

Megjegyzés: Ne használjunk kukoricaszármazékot tartalmazó termékeket (pl. olajspray vagy repceolajat tartalmazó margarin), hogy a recept pészachi kóser maradjon.

Sima maceszes édesség

Előkészítés: 5 perc
Főzési idő: 15 perc
Teljes elkészítési idő: 1 óra és 25 perc

30 db

Hozzávalók

4,5 lap sózott macesz
1 bögre (250g) margarin
1 bögre (250g) sötétbarna cukor
220g csokoládédarabka

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra és kenjünk ki egy négyszögletes tepsit. Tegyük az aljába a maceszeket úgy, hogy teljesen befedje azt. Ha szükséges, törjük meg a maceszt.

Egy vastag falú edényben olvasszuk meg a margarint közepes lángon a barna cukorral, főzzük egész addig, amíg össze nem áll és buborékolni nem kezd. Ez kb. 3 percet vesz igénybe. Eztán öntsük a maceszre.

Süssük a sütőben addig, amíg a szirup be nem sűrűsödik és buborékolni nem kezd. Ez kb. 15 percet vesz igénybe.

Vegyük ki a sütőből és szórjuk meg egyenletesen a csokoládédarabkákkal. Hagyjuk állni 5 percet, hogy elolvadjon a csokoládé, majd oszlassuk el egyenletesen a karamell tetején. Hagyjuk teljesen kihűlni és törjük darabokra a tálaláshoz.

Nincsenek megjegyzések: