Visszaszámláló az első Széder estig Budapesten

2012. március 27., kedd

35.

Brokkoli párnácskák

Hozzávalók

  • 1 bögre krumplipüré (250 g)
  • 1/3 bögre maceszliszt (83 1/3 g)
  • 2 evőkanál krumpli keményítő
  • 0,5 kisebb hagyma apróra vágva
  • 2 tojásfehérje vagy ¼ bögre (62,5 g) pészachi tojáspótló
  • 0,5 teáskanál feketebors
  • 0,25 teáskanál só
  • 1 bögre friss vagy fagyasztott brokkoli finomra vágva, megpárolva (250g)
  • olaj spray

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy keverőtálban keverjük össze a krumplipürét, a maceszlisztet, a krumplikeményítőt, a hagymát, a tojásfehérjét, a borsot és a sót. Osszuk a tésztát hat gömbre és nyújtsuk ki őket. Osszuk szét a brokkolit rajtuk egyenlően és hajtsuk rá a tésztát batyuszerűen. Jól tapasszuk össze a széleit, hogy teljesen lezáródjanak

Egy tepsire helyezett sütőpapírt alaposan fújjunk be olaj spray-vel, tegyük rá a párnácskákat és a sütő alsó rácsán süssük oldalanként 15 percig.

Gombás-spenótos kugel muffin formában*

Hozzávalók

  • 0,5 bögre (175ml) olívaolaj
  • 1 lb (0,5 kg) gomba vékonyra szeletelve
  • 3 szál zeller a levele nélkül, feldarabolva
  • 1 db közepes hagyma kockára vágva
  • 0,75 bögre víz (187 ml)
  • 3 db nagyobb tojás
  • 10,5 ounce (300g) sűrített konzerv húsleves vagy zöldségleves higítatlanul
  • 7 lap macesz apró darabokra tördelve
  • 1,5 teáskanál só
  • 0,5 teáskanál bors
  • 1 csipet szárított kakukkfű
  • 10 ounce (285g) fagyasztott spenót kiolvasztva, lecsöpögtetve
*A konzerv levestől függően parve vagy húsos az étel.

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Zsírozzunk ki egy muffinsütő formát 24 db muffinnak.

Forraljuk fel az olajat egy serpenyőben viszonylag nagy lángon. Pirítsuk meg benne a hagymát, a zellert és a gombát, amíg el nem párolog a zöldségekből kifővő víz és a gomba meg nem barnul. Ez kb. 10 percet vesz igénybe. Ekkor keverjük bele a vizet, vegyük le a tűzről és tegyük félre.

Egy nagy keverőtálban verjük fel a tojást a csirke alaplével. Keverjük bele a maceszdarabokat és a fűszereket, majd a spenótot, és alaposan keverjük el. Adjuk hozzá a gombás keveréket és jól keverjük össze.

Kanalazzuk a tésztát a muffin-formába. Annyit tegyünk a lukakba, amennyi teljesen megtölti. Süssük 25 percig, amíg aranybarna nem lesz. Egy késsel lazítsuk meg a kugeleket és azonnal tálaljuk vagy pedig hagyjuk kihűlni egy vágódeszkán és zacskózzuk be későbbi újramelegítéshez.

Nincsenek megjegyzések: