Visszaszámláló az első Széder estig Budapesten

2012. március 30., péntek

39.

A receptekben egy bögre 250 milliliternek felel meg.

Maceszlisztes palacsinta*

 Hozzávalók

  • 0,5 bögre maceszliszt
  • 3 tojás szétválasztva
  • 0,5 bögre meleg víz
  • Egy csipet só 
  • Zsiradék a sütéshez 

Elkészítése

Keverjük össze a maceszlisztet a sóval, és öntsük hozzá a vizet. A tojások sárgáját verjük halvány sárgára és keverjük bele a maceszlisztes keverébe.

A tojások fehérjéből verjünk kemény habot és óvatosan keverjük hozzá a masszához. A keveréknek kicsit csomósnak kell lennie, ne keverjük teljesen simára.

Egy seprenyőben olvasszuk fel a zsiradékot közepes lángon és oldalanként 2-3 percig süssük a palacsintákat.

Tálaljuk pészachi kóser juharsziruppal, szeletekre vágott eperrel vagy friss áfonyával.

2-3 főre elegendő adag.

*Csak akkor parve, ha zsiradéknak olajat használunk. Ha zsírt, akkor húsos.

 Csokoládés makaron

Hozzávalók

  • 1/3 bögre édesítetlen kakaópor
  • 1 bögre kristálycukor 
  • 2 bögre édesítetlen kókuszreszelék 
  • 3 tojásfehérje 
  • 1 evőkanál vanília aroma 

Elkészítése

Keverjük alaposan el a kakaót a cukorral és tegyük félre.

A tojások fehérjéből verjünk kemény habot, majd a habverőt alacsony fokozaton járatva keverjük el benne a kakaós keveréket. Kapcsoljuk ki a habverőt, és egy fakanállal keverjük bele a kakaót és a vaníliát.

Egy kikent sütőpapírra tegyünk evőkanálnyi nagyságú adagokat a masszából kb. 2 cm-re egymástól.

Süssük 160 fokon 15 percig, amíg kívül ropogós, belül puha nem lesz.

A sütőből kivéve azonnal tegyük egy vágódeszkára kihűlni.

Bea édesanyjának pészachi brownies-a

Hozzávalók

  • 4 tojás 
  • 2 bögre cukor 
  • 0,5 bögre kakaó 
  • ¾ bögre olaj 
  • 0,5 bögre erős feketekávé 
  • 1 bögre süteménynek való maceszliszt 
  • 2 evőkanál krumplikeményítő 

Elkészítése

Verjük fel a tojásokat a cukorral. Keverjük bele a kakót és az olajat. Adjuk hozzá a kávét, a maceszlisztet és a keményítőt.

Süssük közepesen forró sütőben 25-30 percig.

Csokoládé krémtorta

Hozzávalók

  • 1/3 bögre + 1 evőkanál kakaó 
  • ¼ bögre forrásban lévő víz 
  • 2 evőkanál vaj vagy margarin felolvasztva 
  • 1 teáskanál vaníliaaroma 
  • 6 tojás szétválasztva 
  • 2/3 bögre cukor 
  • 1/3 bögre finomra darált, blansírozott, pirított mandula 
  • Kakaós tejszínhab (recept alább) 

Kakaós tejszínhab

  • 1,5 bögre hideg tejszín 
  • 1/3 bögre cukor 
  • 3 evőkanál kakaó 
  • ¾ evőkaál vanília aroma 

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral vagy alufóliával.

Egy kis tálkában keverjünk össze 1/3 bögre kakaót és vizet. Addig keverjük, míg csomómentes nem lesz. Keverjük bele a vajat és a vaníliát és hagyjuk kihűlni.

Egy nagy tálban keverjük össze a tojások sárgáját 0,5 bögre cukorral, és elektromos habverővel verjük addig közepes sebességen, amíg könnyű és habos nem lesz. Ez kb. 5 percet vesz igénybe. Adjuk hozzá a csokoládés keveréket és a mandulát.

Egy tálban verjük habosra a tojások fehérjét. Apránként adjuk hozzá a maradék cukrot, amíg kemény habbá nem válik.

Keverjük a fehérjés keverék egynegyedét a csokoládés keverékbe. Adjuk hozzá a maradékot is, alaposan elkeverve.

Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe és süssük 18-20 percig, amíg rugószerűen vissza nem ugrik nyomásra a teteje. Szórjuk meg a tortát egy evőkanál kakaóval és takarjuk le egy tiszta, száraz konyharuhával. Hagyjuk a tepsiben kihűlni.

Vágjuk a tortát 4 egyenlő részre. Távolítsuk el a sütőpapírt vagy alufóliát mielőtt felszolgálnánk. Készítsük el a kakaós tejszínhabot és tegyünk félre 1,25-1,5 bögrényit a torta bevonásához.

Tegyük tálcára az egyik tortanegyedet, kenjük meg a kakaós tejszínhabbal, tegyük rá a következő réteget, kenjük meg azt is, majd amikor a rétegezést befejeztük, vonjuk be a tortát a maradék tejszínhabbal. Kedvünk szerint díszítsük.

Tálalásig hűtőben tároljuk.

Kakaós tejszínhab

Egy nagy, hideg tálban keverjünk össze 1,5 bögre hideg tejszínt 1/3 bögre cukorral, 3 evőkanál kakaóval és ¾ evőkanál vanília aromával. Behűtött habverővel verjük habbá. Kb. 3 bögre tejszínhab lesz belőle.

A mandula pirításához melegítsük elő a sütőt 175 fokra, szórjuk a mandulát egy rétegben egy sekély tepsibe és süssük 8-10 percig, amíg aranybarna nem lesz. Időnként keverjük meg. Hűtsük ki és robotgépben daráljuk meg.

Almás maceszkugel*

Hozzávalók

  •  4db nagy zöldalma kimagozva, kokcákra vágva 
  • 0,5 bögre barna cukor 
  • 0,25 bögre narancslé 
  • 6 lap sima macesz 
  • 8 tojás 
  • 1 teáskanál só 
  • 1 teáskanál őrölt fahéj 
  • 0,5 bögre kristálycukor 
  • 0,5 bögre vaj vagy margarin felolvasztva 
  • 1 bögre mazsola 
  • 1 bögre szárított sárgabarack apróra vágva  

*Ha vajat használunk, akkor tejes, ha margarint, akkor parve.

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.

Rázzuk össze az almát a barna cukorral és a narancslével és tegyük félre. A maceszt törjük kisebb darabokra, és áztassuk egy bögre vízben addig, amíg meg nem puhul, de ne legyen túlságosan puha. Tegyük félre.

Amíg ázik a macesz, addig verjük fel a tojásokat egy kézi habverővel. Adjuk hozzá a sót, a cukrot, a fahéjat, az olvasztott vajat, a mazsolát és a sárgabarackot. Csavarjuk ki a vizet a megpuhított maceszből és adjuk a tojásos keverékhez az almával együtt.

Keverjük alaposan össze és tegyük egy kizsírozott formába.

A tetejére tegyünk ide-oda kisebb vajdarabkákat. Süssük egy órát.

Ha túl korán barnulni kezd a teteje, akkor fedjük le alufóliával.

Maceszlisztes palacsinta II.

Hozzávalók

  • 1/3 bögre olvasztott vaj 
  • 2 evőkanál vaj 
  • 8 nagy tojás 
  • 2 bögre tej
  • 2 bögre maceszliszt 
  • 0,5 bögre túró 
  • ¼ bögre finomra vágott pekándió vagy sima dió
  • 0,5 evőkanál vanília aroma 
  • 1 teáskanál só 
  • juharszirup (opcionális) 
  • kristálycukor (opcionális) 

Elkészítése

Egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a két kanál vajat, majd zárjuk el alatta a lángot.

A tojásokat üssük egy keverőtálba. Verjük addig, amíg sűrű és citrom-színű nem lesz.

Adjuk hozzá a maceszlisztet, a túrót, a vajat, a diót, a vanília aromát és a sót, és verjük simára.

A serpenyő alatt kapcsoljuk be közepes lángon a gázrózsát. Evőkanalanként süssük ki a tésztát. Addig süssük, míg aranybarna nem lesz mind a két oldala.

Tartsuk melegen a már kisütött palacsintákat, míg végére nem érünk a tésztának.

Juharsziruppal vagy kristálycukorral tálaljuk.

Pészachi csokidarabkás süti 

Hozzávalók

  • ¾ bögre kristálycukor 
  • ¾ bögre barna cukor 
  • 1 bögre margarin 
  • 1 bögre süteménynek való maceszliszt 
  • ¼ bögre krumplikeményítő 
  • 1 teáskanál pészachi sütőpor 
  • 1 teáskanál szódabikarbóna 
  • 2 teáskanál vanília aroma 
  • 300-340 g csokidarabka 

Elkészítése

Keverjük el a cukrokat a margarinnal.

Adjuk hozzá a tojást és a vaníliát. Eztán sorban az összes többi hozzávalót a csokidarabkákat kivéve. Alaposan keverjük el, majd adjuk hozzá a csokidarabkákat.

Nyújtsuk ki a tésztát és szaggassuk ki a süteményeket.

Süssük 120 fokon 30-35 percig, amíg meg nem barnul.

Nincsenek megjegyzések: