Visszaszámláló az első Széder estig Budapesten

2012. március 27., kedd

36.

Pészachi töltelék gesztenyével / dióval és gombával*

Hozzávalók

  • 2 bögre (0,5 kg) kockára vágott hagyma
  • 2 bögre (0,5 kg) zeller nagyobb darabokra vágva
  • 6 evőkanál margarin
  • 4 lap macesz
  • 2 bögre (0,5 kg) gesztenye megfőzve és feldarabolva vagy 2 bögre (0,5 kg) dió feldarabolva
  • 2 bögre (0,5 kg) gomba vékonyra szeletelve
  • 2 teáskanál friss kakukkfű
  • 2 teáskanál friss rozmaring
  • 2 teáskanál friss zsálya
  • 0,5 bögre (175g) friss petrezselyem felaprítva
  • 1 teáskanál só
  • 0,25 teáskanál bors
  • 2 db tojás alaposan felverve

Elkészítése

Főzzük a hagymát és a zellert a margarinban egy közepes méretű serpenyőben, közepes lángon lefedve. Főzzük addig, amíg meg nem puhul, kb. 8-10 perc. Tegyük egy keverőtálba.

Áztassuk a maceszt 3-5 percig annyi vízben, amennyi ellepi. Szűrjük le és nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet. Adjuk a hagymás-zelleres keverékhez.

Adjuk a keverékhez a gesztenyét/diót, a kakukkfüvet, a rozmaringot, a zsályát, a petrezselymet, a sót, a borsot és a tojást.

A töltelék egy 5,5-6 kilós pulykához elegendő adag.

*Maga a recept parve, de nyilván húst töltünk vele, úgyhogy inkább a húsos kategóriába sorolnám.

Nincsenek megjegyzések: