Visszaszámláló az első Széder estig Budapesten

2011. március 23., szerda

29.

Pészachi csokoládés-diós kenyér

Előkészítés: 30 perc
Főzési idő: 55 perc
Teljes elkészítési idő: 1 óra 25 perc

2x16 szelet


Hozzávalók

2 bögre (0,5 kg) kristálycukor
1 bögre (250g) margarin (ami se nem tejes, se nem húsos, hanem semleges)
6 tojás
2,75 bögre (687,5g) tortának való maceszliszt
¾ bögre (187,5g) burgonyakeményítő
0,5 teáskanál só
1 (250g) bögre durvára vágott dió
2 bögre (0,5 kg) félédes csokoládédarabka
2 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra és kenjünk ki egy tepsit. Egy nagyobb tálban elektromos habverővel keverjük el a cukrot a margarinnal és amikor már csomómentes, akkor egyesével üssük bele a tojásokat, alaposan elkeverve mindegyiket. Egy külön tálban keverjük össze a maceszlisztet, a keményítőt és a sót, majd keverjük bele a margarinos keverékbe. Ezt követően keverjük hozzá a diót és a csokoládét. Sűrű masszát kell kapnunk. Formáljunk 2 hosszú, ovális cipót belőle és tegyük az előkészített tepsibe. Szórjuk meg a tetejét 2 teáskanál kristálycukor és 1 teáskanál fahéj keverékével.

Süssük 50-55 percig az előmelegített sütőben, amíg egy beleszúrt fogpiszkáló tisztán nem jön ki belőle.

Miriam néni 7-rétegű pészachi tortája

Előkészítés: 30 perc
Elkészítési idő: 30 perc
16 szelet

Hozzávalók

30 g keserű csokoládé feldarabolva
0,5 bögre (125g) margarin
1 bögre (250 g) extrafinomra őrölt kristálycukor
3 tojássárgája
3 tojásfehérje
8 lap macesz
750 ml vörösbor
0,25 bögre (62,5g) darált dió

Elkészítése

Olvasszuk fel a csokoládét és tegyük félre miután simára kevertük. Egy elektromos habverővel keverjük össze a margarint és a cukrot, míg lágy, habos állagú nem lesz. Adjuk hozzá egyenként a tojások sárgáját. Egy külön tálban verjük keményre egy csipet extrafinom kristálycukorral a tojások fehérjét. Keverjük a csokoládét a cukros-margarinos keverékbe, majd forgassuk bele a tojáshabot.

Egy 20cmx20cm tepsibe öntük bele a bor ¼-ét. Áztassuk bele röviden egy lap macesz mind a két oldalát és tegyük egy tálra. Ne áztassuk túl sokat, mert eltörik és nem fogunk tudni dolgozni vele. Kenjünk egy vékony csokoládékrém-réteget a maceszre. Áztassuk be a következő maceszt, fektessük a krém tetejére, és ezt is kenjük meg a krémmel. Folytassuk, amíg van maceszünk, és hagyjunk elegendő krémet, hogy a végén be tudjuk vonni az egész tortát. Pótoljuk a bort, ha nem lenne elég az áztatáshoz. A diót nyomkodjuk a tortabevonatba, vagy csak szórjuk díszítésként a torta tetejére. Éjszakára tegyük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

Magyar gesztenyetorta

12 szelet

Hozzávalók

340 g egész gesztenye
0,5 bögre (125g) sótlan vaj
4 evőkanál sötét rum
30 g keserű csokoládé darabokra vágva
6 tojás
0,25 teáskanál só
0,5 bögre (125g) kristálycukor
25g keserű csokoládé darabokra vágva
0,5 bögre (125g) tejszín
1 evőkanál sötét rum
8 cukrozott gesztenye
1 bögre (250 ml) behűtött tejszín
2 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál sötét rum
0,75 bögre (187,5 g) apróra vágott cukrozott gesztenye

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Béleljünk ki egy kapcsos tortaformát sütőpapírral.

A tojásokat válasszuk szét.

Egy robotgépben pürésítsük a gesztenyét a vajjal és a rummal, addig, amíg csomómentes masszát nem kapunk. Adjuk hozzá az olvasztott keserű csokoládét és keverjük el alaposan. Eztán adjuk hozzá egyenként a tojások sárgáját, majd kapcsoljuk ki a gépet és öntsük át a masszát egy nagy keverőtálba.

Egy másik tálban elektromos habverővel verjük félkeményre a tojásfehérjét a sóval, majd adjuk hozzá apránként a cukrot és verjük teljesen keményre. Nagyjából a negyedét keverjük bele a gesztenyemasszába, hogy fellazítsuk azt, majd lassan és alaposan keverjük bele a maradékot.

Öntsük a masszát az előkészített tortaformába, simítsuk el a tetejét és süssük az előmelegített sütőben 45-55 percet, míg egy beleszúrt fogpiszkáló tisztán nem jön ki.

Sütés után hagyjuk a tortaformában hűlni 5 percet, majd távolítsuk el a forma oldalát. Óvatosan fordítsuk a tortát fejjel lefelé egy rácsra, s szedjük le róla a forma alját. Eztán ismét fordísuk meg, és hagyjuk teljesen kihűlni. (Kicsit össze fog esni a torta hűlés alatt)

Bevonat

25 g apróra vágott csokoládét tegyünk egy kis tálba, majd forraljunk fel 125 ml tejszínt és öntsük rá a csokoládéra. Keverjük addig, amíg a csokoládé fel nem olvad és a massza csomómentes nem lesz. Keverjünk bele 1 evőkanál rumot. A cukrozott gesztenyéket egyenként mártsuk meg a masszában, hogy a felét betakarja. Tegyük a gesztenyéket egy alufóliával befedett tálra, és hagyjuk, hogy megszilárduljon rajtuk a csokoládé.

Fordítsuk fejjel lefelé a tortát és tegyük egy sütőpapírral lefedett rácsra. Öntsük rá a maradék krémet és egyengessük el egy spatulával. Hagyjuk állni 2 órát, amíg meg nem szilárdul a bevonat.

Óvatosan tegyük a tortát arra a tálra, amelyben fel fogjuk szolgálni és díszísük fel a csokoládés gesztenyével.

A tejszínhabot közvetlen tálalás előtt készítsük el: egy behűtött tálban az elektromos habverő behűtött fejeivel verjük félkeményre a 250 ml tejszínt, majd keverjük hozzá a 2 evőkanál cukrot és az 1 evőkanál rumot, és verjük keményre. Keverjük hozzá az apróra vágott cukrozott gesztenyét. Ezzel a tejszínhabbal tálaljuk a tortát.

Pészachi csokoládés habcsók

20 adag

Hozzávalók

0,5 bögre (125g) kristálycukor
0,25 bögre (62,5g) cukrozatlan kakaópor
1 csipet só
3 tojásfehérje
0,25 bögre (62,5g) mini csokoládé-darabka (chocolate chip)

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra és béleljünk ki 2 tepsit sütőpapírral.

A cukor felét, a kakaót és a sót szitáljuk egy kis tálba. Egy nagyobb tálban verjük a tojásfehérjét félkeményre, adjuk hozzá a cukor másik felét és verjük tovább. Amikor már majdnem kemény a hab, akkor adjuk hozzá apránként a kakaós keveréket, és ezzel együtt verjük teljesen keményre. Keverjük bele a csokoládédarabkákat, és teáskanállal szaggasunk belőle formákat. Hagyjunk 2-2,5 cm helyet a habcsókok között. Nagyjából 40 percig süssük, s hagyjuk kihűlni tálalás előtt.

Pészachi almás sütemény

Előkészítés: 25 perc
Sütési idő: 45 perc
Teljes elkészítési idő: 3 óra 10 perc

9 szelet

Hozzávalók

1 bögre (250g) maceszliszt
1 bögre (250g) fahéjas cukor
0,5 teáskanál só
3 tojás szétválasztva, a fehérje kemény habbá verve
0,5 bögre (125 ml) mogyoróolaj
1 citrom leve és reszelt héja
2 alma meghámozva, kimagozva és felszeletelve

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra és kenjünk ki egy négyszögletes tepsit.

A maceszlisztet keverjük el a fahéjas cukorral és a sóval egy nagy tálban. Keverjük hozzá a tojások sárgáját, a mogyoróolajat, a citrom levét és reszelt héját. Óvatosan adjuk hozzá a tojásfehérjéből vert habot. A massza felét öntsük a tepsibe, fektessük a tetejére az almát és öntsük rá a másik felét.

Süssük addig az előmelegített sütőben, amíg egy beleszúrt fogpiszkáló tisztán nem jön ki. Ez kb. 45 percet vesz igénybe. Sütés után hagyjuk a tepsiben hűlni úgy 10 percet, mielőtt kivesszük onnét, s hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt tálalnánk.

Epres-Csokoládés Brownies

Előkészítés: 10 perc
Sütési idő: 45 perc
Teljes elkészítési idő: 55 perc

24 szelet

Hozzávalók

6 tojás
1 bögre (250g) kristálycukor
1/3 bögre (83,3 ml) narancslé
1/3 bögre (83,3 g) kakaópor
1 bögre (250g) süteménynek való maceszliszt
300g fagyasztott eper felolvasztva
350g félédes csokoládédarabka

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra és kenjünk ki két tepsit. Egy villával verjük fel a tojásokat, majd keverjük bele a cukrot, a narancslét, a kakaóport és a maceszlisztet, amíg csomómentes masszát nem kapunk. Óvatosan adjuk hozzá az epret és a csokoládédarabokat és osszuk el a tésztát a két tepsiben.

Süssük úgy 45 percig, amíg egy közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán nem jön ki belőle.

Nincsenek megjegyzések: