Visszaszámláló az első Széder estig Budapesten

2011. március 22., kedd

27.

Házi készítésű macesz

Pészachi kóser macesz készítéséhez speciális pészachi lisztet kell használni, ami ellenőrzötten nem került kapcsolatba folyadékkal.

AHHOZ, HOGY ALKALMAS LEGYEN A MACESZ PÉSZACHI FELHASZNÁLÁSRA, NEM SZABAD 18 PERCNÉL TÖBBNEK ELTELNIE AKÖZÖTT, HOGY ÖSSZEKEVERJÜK A VIZET A LISZTTEL ÉS KIVESSZÜK A SÜTŐBŐL A KÉSZ MACESZT!



Előkészítés: 14 perc
Főzési idő: 4 perc
28 perc alatt készül el teljesen

Hozzávalók 8 adaghoz

1 teáskanál liszt a szóráshoz
1 bögre (250g) liszt
1/3 bögre (83.3ml) víz (több, ha szükséges)
0,5 teáskanál só (ill. ízlés szerint – opcionális)
1 teáskanál olívaolaj (ill. ízlés szerint – opcionális)

Elkészítése

1.

Egy sütőrácsot tegyünk a sütő legfelső részébe és melegítsük elő 245 fokra egy vastag falú tepsivel együtt.

2.

Egy tiszta munkafelületet és a sodrófánkat szórjuk meg 1 teáskanál liszttel, ill. annyival, amennyire szükség van. Szórjuk az egy bögre lisztet a keverőtálba, és indítsunk el egy 16 (maximum 18) percre állított stoppert. Öntsük a vizet evőkanalanként a liszthez, és keverjük egy villával egész addig, amíg össze nem áll kemény tésztává. Ekkor helyezzük a labdává formázott tésztát a kilisztezett felületre és dagasszuk intenzíven 0,5-1 percig.

3.

Osszuk 4 egyenlő részre a tésztát és vágjuk félbe mindegyiket, hogy 8 darabot kapjunk. Gyorsan formázzunk golyót mindegyikből nyújtsunk 12,5 centis korongot. Közben szükség szerint lisztezzük a tésztát is és a sodrófát is. Fokozatosan nyújtsuk 20 cm átmérőjűre, majd hagyjuk pihenni pár másodpercet, mielőtt a végleges méretére nyújtjuk. A közepétől nyújsuk kifelé. Nagyon vékony korongoknak kell lenniük. Egy villával gyorsan szurkáljuk meg mindet úgy 25-ször, hogy ne kezdjen el kelni. Teljesen át kell lukasztani a tésztát. Aztán fordítsuk meg a korongokat és ugyanígy szurkáljuk meg a másik felét is.

4.

Úgy, hogy még legalább 5 percünk maradt a stopperen, vegyük ki a tepsit az előmelegített sütőből és tegyük bele a korongokat. Süssük oldalanként 2 percig, amíg kicsit meg nem barnul a tetejük.

5.

Vegyük ki a sütőből és rácsra téve hagyjuk kihűlni. Ha gondoljuk, megkenhetjük a maceszünket olíva olajjal és bő sóval megszórhatjuk.

Nincsenek megjegyzések: