Házi készítésű macesz
Pészachi kóser macesz készítéséhez speciális pészachi lisztet kell használni, ami ellenőrzötten nem került kapcsolatba folyadékkal.
AHHOZ, HOGY ALKALMAS LEGYEN A MACESZ PÉSZACHI FELHASZNÁLÁSRA, NEM SZABAD 18 PERCNÉL TÖBBNEK ELTELNIE AKÖZÖTT, HOGY ÖSSZEKEVERJÜK A VIZET A LISZTTEL ÉS KIVESSZÜK A SÜTŐBŐL A KÉSZ MACESZT!
Előkészítés: 14 perc
Főzési idő: 4 perc
28 perc alatt készül el teljesen
Hozzávalók 8 adaghoz
1 teáskanál liszt a szóráshoz
1 bögre (250g) liszt
1/3 bögre (83.3ml) víz (több, ha szükséges)
0,5 teáskanál só (ill. ízlés szerint – opcionális)
1 teáskanál olívaolaj (ill. ízlés szerint – opcionális)
Elkészítése
1.
Egy sütőrácsot tegyünk a sütő legfelső részébe és melegítsük elő 245 fokra egy vastag falú tepsivel együtt.
2.
Egy tiszta munkafelületet és a sodrófánkat szórjuk meg 1 teáskanál liszttel, ill. annyival, amennyire szükség van. Szórjuk az egy bögre lisztet a keverőtálba, és indítsunk el egy 16 (maximum 18) percre állított stoppert. Öntsük a vizet evőkanalanként a liszthez, és keverjük egy villával egész addig, amíg össze nem áll kemény tésztává. Ekkor helyezzük a labdává formázott tésztát a kilisztezett felületre és dagasszuk intenzíven 0,5-1 percig.
3.
Osszuk 4 egyenlő részre a tésztát és vágjuk félbe mindegyiket, hogy 8 darabot kapjunk. Gyorsan formázzunk golyót mindegyikből nyújtsunk 12,5 centis korongot. Közben szükség szerint lisztezzük a tésztát is és a sodrófát is. Fokozatosan nyújtsuk 20 cm átmérőjűre, majd hagyjuk pihenni pár másodpercet, mielőtt a végleges méretére nyújtjuk. A közepétől nyújsuk kifelé. Nagyon vékony korongoknak kell lenniük. Egy villával gyorsan szurkáljuk meg mindet úgy 25-ször, hogy ne kezdjen el kelni. Teljesen át kell lukasztani a tésztát. Aztán fordítsuk meg a korongokat és ugyanígy szurkáljuk meg a másik felét is.
4.
Úgy, hogy még legalább 5 percünk maradt a stopperen, vegyük ki a tepsit az előmelegített sütőből és tegyük bele a korongokat. Süssük oldalanként 2 percig, amíg kicsit meg nem barnul a tetejük.
5.
Vegyük ki a sütőből és rácsra téve hagyjuk kihűlni. Ha gondoljuk, megkenhetjük a maceszünket olíva olajjal és bő sóval megszórhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése